S.M. Terng en J.C.T. de Vries, huisartsen Monster.

Bevolkingsonderzoek borstkanker: 

 

1. Bevolkingsonderzoek borstkanker 

 

Sinds 1990 is er bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging. Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto’s (mammografie) van de borsten gemaakt. Met het bevolkingsonderzoek kunnen we vroeg ontdekken of iemand borstkanker heeft. De kans is dan groter dat de behandeling succes heeft. Daardoor overlijden elk jaar 700 vrouwen minder aan borstkanker.

 

2. Hoeveel vrouwen doen mee met het onderzoek?

Elk jaar krijgen ongeveer 1 miljoen vrouwen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ongeveer 80% van deze vrouwen doet mee met het onderzoek.

 

3. Waarom vrouwen tussen 50 en 75 jaar?

U kunt alleen meedoen als u tussen de 50 en 75 jaar bent. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker, de meeste vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. De overheid nodigt daarom alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar uit. Wilt u toch uw borsten laten onderzoeken? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

 

 

 

 

Wel of niet meedoen:

Deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker is gratis. De informatie uit de folder bij uw uitnodiging kunt u gebruiken om een keuze te maken. U beslist zelf of u zich wel of niet wilt laten onderzoeken. Kijk hiervoor ook op de RIVM-site.

U hoeft niet mee te doen als u al door een specialist behandeld wordt in verband met klachten aan uw borst(en). Vul dan de vragen (bij afmelding) op de achterkant van uw uitnodiging in.  Deze stuurt u naar het in de brief genoemde adres. Dit is een antwoordnummer waarbij een postzegel niet nodig is.

Wilt u niet meedoen met het onderzoek? Vul dan de vragen (bij afmelding) op de achterkant van uw uitnodiging in. Deze stuurt u naar het in de brief genoemde adres. Dit is een antwoordnummer waarbij een postzegel niet nodig is.

 

 

Huisartsenpraktijk Terng & de Vries Telefoon 0174-287813 Spoedlijn 0174-245942 | info@praktijkterngdevries.nl Zorgmail:huisartsenpraktijkterngendevries@zorgmail.nl